In dit artikel geef ik je uitleg over hoe Google anno 2013 kijkt naar zoekwoorden. Op dit gebied hebben de laatste tijd namelijk veel veranderingen plaatsgevonden. Ook geef ik je een aantal tips die je kunt gebruiken om in 2014 en verder, met deze veranderingen om te gaan.
Vroeger (10 jaar geleden nog maar) was Google een machine waarin je een zoekwoord intypte en 10 resultaten gepresenteerd kreeg. Bijvoorbeeld: 10 blauwe links waarmee je in heel Nederland op het zoekwoord “restaurant” hetzelfde resultaat kreeg.
Deze tijden zijn veranderd. Google beweegt van een machine die alleen maar webpagina’s indexeert naar een machine die begrijpt wat mensen zoeken. Misschien vond je Google al intelligent? Google wordt nog steeds intelligenter.
Mensen die Google’en op het zoekwoord “restaurant” hebben allemaal een andere intentie. De 1 wil meteen eten en de ander wil morgen eten. De 1 is in Rotterdam en de ander is in Amsterdam. De 1 doet zijn zoekopdracht vanaf een smartphone en de ander vanaf een laptop. Om mensen ook daadwerkelijk te geven wat ze zoeken zijn de zoekresultaten van Google hierop afgestemd. Deze zijn namelijk diverser geworden, in vergelijking met vroeger, zoals je hieronder kunt zien.
Google vind intentie en context van de zoeker belangrijk. Dat is ook de reden waarom Google expliciete zoekopdrachten (het zoekwoord “restaurant”) combineert met impliciete aspecten. Impliciete aspecten van een zoekopdracht (het moment van zoeken, de locatie en het apparaat waarmee wordt gezocht) verraden de intentie en context van mensen. Voor Google is dit belangrijk omdat zij op deze manier gerichte antwoorden kan geven in plaats van zomaar zoekresultaten presenteren.
Welke impliciete aspecten zijn er?
Hieronder behandel ik 5 impliciete aspecten waarvan Google gebruik maakt.
- Personalisatie – waarop heb je in het verleden gezocht? Wat staat er in je gmail? Ben je ingelogd in Google? Dit zijn 3 persoonlijke aspecten die mee kunnen spelen in het bepalen welke zoekresultaten belangrijk zijn voor jou.
- Lokaal – waar bevind je je? In welke stad of in welke buurt. 1 van de updates die het afgelopen jaar een mega impact heeft gehad op lokale SEO is de Venice update. De Venice update heeft ervoor gezorgd dat zowel algemene als long tail zoekwoorden een lokaal karakter hebben gekregen.
- Actualiteit en versheid – Verse zoekresultaten hebben impact op 35% van het totale aantal zoekopdrachten volgens Google. Mensen zijn vaak op zoek naar actuele en verse zoekresultaten waardoor dit voor Google belangrijk is.
Als je bijvoorbeeld Google’t op Nelson Mandela dan wil je in december 2013 andere resultaten zien dan een half jaar geleden.
- Sociale signalen – Wat je op Google+ zegt en wat je vrienden op Google+ zeggen kan van invloed zijn op de resultaten die Google presenteert. Of Facebook, Linkedin en Twitter hierop invloed hebben? Dat denk ik niet, maar dit zou in de toekomst zomaar kunnen veranderen.
- Apparaat – Vanaf welk apparaat (smartphone, laptop, tablet etc.) je een zoekopdracht doet heeft invoed op de zoekresultaten die je gepresenteerd krijgt in Google. Bovenstaande voorbeelden zijn resultaten van mijn laptop. Je kunt je voorstellen dat de resultaten op een smartphone er anders uitzien.
Schijnbaar maakt Google gebruik van in totaal 57 signalen. Deze weet ik niet allemaal maar in onderstaande figuur heb ik een kleine en snelle brainstormsessie met mezelf gedaan en kwam ik tot de volgende signalen.
Wat kun je doen?
De aankomende jaren zal de focus op zoekwoorden volgens de oude stijl meer en meer verdwijnen. Kun je hier iets aan doen om van je internet marketing toch nog een succes te maken? Ik denk het wel. Het wordt er niet makkelijker op om tactieken te verzinnen maar hieronder heb ik er een paar voor je opgesomd.
Lokaal
Lokale optimalisatie zorgt ervoor dat je lokaal beter gevonden wordt op algemene zoekwoorden zoals “restaurant” of “trouwringen”, getuige de Venice update van Google van 2012. Sinds deze update is Google meer en meer zoekwoorden een lokaal karakter aan het geven en zijn ook veel longtail zoekwoorden lokaal gemaakt (bijv. houten vloer kopen). Hier kun je gebruik van maken door meer aan lokale optimalisatie te doen. De Venice Update is een update die relatief weinig exposure heeft gekregen maar die naar mijn mening 1 van de belangrijkste oorzaken is van de veranderingen in het SEO landschap de afgelopen jaren.
Verse resultaten
Onderzoek eens een top 10 in Google op een bepaald zoekwoord en kijk of de top 10 uit verse resultaten bestaat. Net zoals in bovenstaand voorbeeld over Nelson Mandela. Dit kan namelijk betekenen dat jij daar met een goed stuk actuele content tussen kan komen. Natuurlijk zijn andere signalen ook belangrijk voor Google maar versheid van content is zeker een ding om je voordeel uit te halen.
Mobiel
Google geeft als nummer 1 aanbeveling dat een website het beste responsive kan zijn. Het is dus verstandig om je website responsive te maken zodat mensen makkelijk je site mobiel kunnen benaderen.
Google plus
Probeer je aanwezigheid en je netwerk op Google plus te vergroten. Signalen van je Google plus netwerk worden meegenomen in de zoekresultaten van Google.
Als ik bijvoorbeeld ben ingelogd in Google, en zoek op het woord “trouwringen” dan krijg ik 2 resultaten van iemand uit mijn netwerk in Google + zomaar op pagina 1. Net onder de Google Maps resultaten. Ik neem aan dat je nu de voordelen van het vergroten van je Google + netwerk wel begrijpt?
Knowledge Graph en Google Now
De Knowledge Graph en Google Now zijn ook 2 systemen die in dit artikel behandeld zouden kunnen worden maar om het wat duidelijker te houden heb ik ze buiten de scope van dit artikel gelaten.
Meer informatie over deze onderwerpen vind je hier:
Zijn we er al en werken de oude technieken niet meer?
Hoewel bovenstaand verhaal geldt, werkt ook nog steeds het oude model met scoren op zoekwoorden d.m.v. “old school” pagina optimalisatie. Maar dit model zal meer en meer verdwijnen. Daar zul je rekening mee moeten houden. Google heeft (Not Provided) al bijna op 100% staan, wat het levende bewijs is dat zoekwoorden najagen steeds moeilijker wordt.
Weet jij nog meer impliciete signalen die Google gebruikt en heb je hier tactieken voor?
Dank je wel.
*De titel van dit artikel komt van de uitspraak: De koning is dood, lang leve de koning!” (Engels: The king is dead. Long live the king., Frans: Le roi est mort, vive le roi!) is een zin die traditiegetrouw na de proclamatie volgt van de troonsbestijging van een nieuwe monarch in diverse landen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Bron: Wikipedia
The post Zoekwoorden zijn dood…lang leve zoekwoorden* appeared first on | Qonvert.