Dit gastartikel is geschreven door Arnold Middelkoop. Het artikel is volledig zijn eigen mening en reflecteert niet noodzakelijkerwijs de mening van Qonvert.
Heilig geloven in keyword tools voor hogere Google rankings is behoorlijk onverstandig. Sterker nog, het zijn vaak ronduit tijdverspillende SEO tools die weinig verschil maken in de wereld van organisch zoekverkeer. Een gratis tool als Google Keyword Planner kan in potentie erg misleidend zijn. Het mag misschien een controversieel standpunt zijn, maar er is een simpele reden voor.
De Google Keyword Planner valkuil
Het is de meest gebruikte indicator voor het vinden van zoekwoorden – de Keyword Planner van Google zelf. Maar het is ook een valkuil voor ondernemers op het web. Welke keywords ga je achterna? De meeste ondernemers kiezen zo:
- Typ het product in dat verkocht zal worden;
- Kies een relevant resultaat met het hoogst mogelijke zoekvolume;
- Probeer hoger in Google te komen voor dit woord.
- Hopen en bidden dat het meer conversies
Er is van alles mis met deze op het eerste gezicht vrij logische gedachtengang. Pak een relevant zoekwoord dat veel mensen aantrekt, bouw relevante links en optimaliseer je pagina zo goed mogelijk voor het betreffende zoekwoord.
Dit moet wel veel organisch zoekverkeer opleveren én een flinke groei aan conversies, toch? Alleen als je een lot uit de loterij hebt gewonnen, want de kans is vrij groot dat er betere zoekwoorden zijn voor je specifieke producten of diensten.
De AdWords Planner van Google heeft namelijk enkele tekortkomingen, die op het eerste gezicht niet direct duidelijk zijn voor de beginnende SEO-fanaat.
We zouden ons niet moeten richten op zoekwoordvolumes, maar op de consument en zijn specifieke probleem. Mensen zoeken oplossingen in de zoekmachine, en als ondernemers moeten wij ervoor zorgen dat we het juiste probleem voor hen tackelen.
Keyword tools leven in het verleden
Zoekaantallen zijn slechts een indicator, en zijn zeker geen vaste waarden. Periodiek worden ze gewijzigd om het aantal zoekopdrachten te reflecteren van de voorgaande maand. In andere woorden: de resultaten waar zoekwoordplanners zich op baseren, zijn gewoon oud nieuws.
Het internet gaat veel sneller dan dat. Trends komen en gaan, en sommige zoektermen zijn seizoensgebonden (denk aan termen als ‘zwembadfilter’, ‘stormparaplu’, of ‘vakantievlucht Griekenland’). Wat in een warme zomervakantie populair is, kan een maand later in het regenachtige Nederland alweer irrelevant zijn. Een SEO keyword tool reflecteert deze trends absoluut niet.
Achterliggende intentie van zoekwoorden
Stel nu dat ik een consument ben die zich wil oriënteren op een nieuw bankstel, omdat ik gezinsuitbreiding verwacht. Mijn budget is beperkt omdat al het geld naar het nieuwe kroost gaat (luiers zijn immers niet goedkoop), en ik wil hierom absoluut een goedkope bank kiezen. Het liefste bestel ik die bij een meubelwinkel met een webshop én thuislevering.
Dit is een profielschets – Een uniek type koper dat een specifiek doel heeft bij zoekopdrachten.
Als meubelhandelaar kan ik handig in deze consumentengroep inspringen, door specifieke content te creëren die het interieurprobleem van een jong gezin oplost. Als prijsvechter zou ik logischerwijs kiezen voor een zoekterm ‘goedkope banken’, zoals in de resultaten hieronder.
Het heeft een flink zoekvolume (1K-10K searches per maand), maar is niet té algemeen. Het boort een specifieke doelgroep aan waarvoor ik als meubelwinkel dé ideale producten in huis heb!
De term ‘goedkoop’ impliceert bovendien wel degelijk een intentie om te investeren. Perfect om een webwinkel op af te stemmen. Toch? Nee, in dit geval niet helemaal.
Waarom is dit nou niet handig? Omdat woorden meerdere betekenissen kunnen hebben.
Hoe kunnen we nu weten dat al die 1000 tot 10.000 mensen die maandelijks ‘goedkope banken’ intypen in Google écht op zoek zijn naar een voordelig bankstel? Misschien willen ze wel van de ING of de ABN AMRO verhuizen naar een bank met lagere hypotheekkosten!
De intentie achter een zoekwoord is nét zo belangrijk, zo niet nóg belangrijker, dan het aantal internetgebruikers dat zoekt naar een specifiek onderwerp. Check dus altijd factoren als:
- Is een zoekterm seizoensgebonden?
- Is het een tijdelijke trend of een evergreen?
- Heeft een term meerdere betekenissen?
- Schuilt er een koopintentie achter, ja of nee?
- Is het niet té algemeen, is het gericht op mijn profielschets / doelgroep?
Focus op doelgroepen: ‘Topical SEO’
Dit soort problematiek heeft ervoor gezorgd dat ik als SEO specialist mezelf meer ben gaan richten op profielschetsen en bijbehorende onderwerpen. Dit heet ook wel ‘topical SEO’: gericht zijn op een onderwerp voor een unieke doelgroep.
De enige manier waarop op effectieve wijze mogelijk wordt, is door het opbouwen van niche-relevante ervaring en kennis. Alleen wanneer je je eigen markt (jouw specifieke niche) door en door kent, kun je begrijpen wanneer een bepaalde zoekterm ‘trending’ zal worden. Het totaal aantal ‘searches’ in de voorgaande maand wordt hierdoor opeens compleet overbodig.
Moet ik de Keyword Planner achterwege laten?
Nee, dat hoeft niet. Zelf gebruik ik het ook nog regelmatig, om te begrijpen waarnaar het meeste behoefte is. Maar schrijven voor zoektermen alléén, dat is een ding van het verleden. Het internet is inmiddels verder geëvolueerd dan dat.
Het wordt tijd om te schrijven voor doelgroepen. Mensen met een unieke achtergrond, en een uniek probleem. Soms zelfs óók nog in een specifieke regio (lokale SEO).
Ook blijft het natuurlijk verstandig om de betekenis van de resultaten beter te analyseren. Er zijn hiervoor veel betere alternatieven voor de Google Zoekwoordplanner.
Een geavanceerde SEO tool zal naast zoekvolume ook een seizoenstrend weergeven, maar bijvoorbeeld ook de potentie tot populariteit op sociale netwerken (het aantal social shares). Zo krijg je een beter inzicht in de intenties van zoekenden op het web. Veel succes!
The post Google Keyword Planner benadeelt je SEO (en wel hierom) appeared first on | Qonvert.