Quantcast
Channel:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 41

10 Tips om een title tag te schrijven voor SEO (update 2017)

$
0
0

Update: 12 februari 2017

De title tag is de titel van een webpagina. Het wordt ook wel meta titel, SEO titel, HTML titel of titel voor zoekmachines genoemd. Alleen staat deze titel niet in de tekst. Hij staat bovenin het dak van je browser.

In Safari, Internet Explorer en Firefox vind je hem op de volgende plek:

Screenshot title tag safari

In Google Chrome vind je hem op de volgende plek:

Optimized-Screenshot title tag chrome

We zouden het allemáál moeten doen. Goede title tags schrijven. Zodat we hoog in Google komen.

Het probleem is dat veel mensen de title tag niet kennen, en niet weten waarom dat ding belangrijk is voor Google. Google kijkt als eerste naar je title tag als hij je pagina beoordeelt. Aan de inhoud van de title tag bepaalt hij waar je stuk over gaat.

Dit artikel behandelt de volgende onderdelen:

Waar vul je de title tag in?
Hoe ziet de title tag eruit in Google?

10 Tips voor het schrijven van een succesvolle title tag

Waar vul je de title tag in?

  • In de HTML code.

In HTML code ziet de title tag er als volgt uit:

<head>

<title>Dit is een voorbeeld van een title tag</title>

</head>

Tussen de tags <title> en </title> staat de tekst van de title tag.

  • In je CMS (Content Management System- ofwel het programma waarin je je website bijhoudt)

In een goed CMS is ruimte om een title tag te schrijven. Dat kan op elke pagina. Deze ruimte heet meestal title tag, SEO titel, meta titel, HTML titel of titel voor zoekmachines.

SEO title voorbeeld

Hoe ziet de title tag eruit in Google?

Google laat de title tag meestal zien in zijn zoekresultaten. Dat ziet er dan zo uit:

Optimized-Schermafbeelding 2014-11-05 om 10.45.59

Er is één uitzondering. Google behoudt zich het recht voor om een andere meta titel te laten zien. In 2011 verklaarde Google daarover het volgende:

In general, when we run across titles that appear to be sub-optimal, we may choose to rewrite them in the search results. This could happen when the titles are particularly short, shared across large parts of your site or appear to be mostly a collection of keywords. One thing you can do to help prevent this is to make sure that your titles and descriptions are relevant, unique and compelling, without being “stuffed” with too much boilerplate text across your site.

Onderstaande video van Google is uit 2014. Dit filmpje laat zien wanneer Google de title tag laat zijn in zijn zoekresultaten.

10 Tips voor het schrijven van een succesvolle title tag

Zet je zoekwoorden vooraan in de title tag

Plaats je belangrijkste keywords altijd vooraan in de title tag. Dat helpt voor namelijk met je ranking in Google. (Zie ‪SearchMetrix ranking factor studie van 2014 ).

Ook de lezer let op de keywords, dus als ze voorin de title tag staan klikt hij sneller door naar je site vanuit Google.

Gebruik een hulpprogramma om de meta titel kort te houden

Jarenlang moest de title tag 67 aanslagen tellen. Alleen de zoekwoorden binnen deze 67 karakters telden mee in de ranking. Sinds 2014 zijn de regels veranderd. Een precies aantal karakters was niet meer aan te geven. Tot 2016 lag het aantal karakters tussen de 50 en 60.

Uit dit artikel van de SEMpost blijkt dat het aantal karakters tegenwoordig op 70 ligt. De beste manier om te controleren of je title de juiste lengte heeft is ‪met het programma-tje op deze pagina.

Vul daar je beoogde title tag in en kijk hoe Google hem laat zien. Check deze tool elke keer als je een title tag schrijft. Daar worden je meta titels beter van. De boodschap is in elk geval dat je je titels bij voorkeur zo kort mogelijk houdt.

Hoofdletters of kleine letters in de title tag?

Gebruik kleine letters. Hoofdletters nemen meer ruimte in beslag, hoewel dit voor 70 karakters niet veel uitmaakt. Maar: het staat schreeuwerig.

Ik illustreer het met een voorbeeld. Dit is een title tag met hoofdletters in Google:

Optimized-Schermafbeelding 2014-11-05 om 11.19.50

En dit is dezelfde title tag met kleine letters:

Optimized-Schermafbeelding 2014-11-05 om 11.22.52

Leesbaarheid

Zorg dat je title tag leesbaar is voor gebruikers. Hoewel de title in de balk bovenin je webbrowser nauwelijks opvalt zijn er altijd mensen die hem lezen. Als je twijfelt over de leesbaarheid van je title tag lees hem dan hardop voor. Dan weet je meteen of ie goed te verteren is.

Merknaam

Zet je merknaam achterin de title tag. Je ziet vaak dat Google je merknaam op één of andere manier in de zoekresultaten zet. Soms zelfs vooraan.

Hoe dat werkt zie je hieronder. Mijn title tag is “SEO Advies & SEO strategie voor MKB-ers | Qonvert”. En dit is wat Google ervan maakt.

Optimized-Schermafbeelding 2014-11-05 om 11.32.11

Scheidingsteken

Zorg voor een scheidingsteken tussen je tekst en je merknaam. Dat kan een komma, een dubbele punt of een staand streepje zijn.

Geen dubbele title tags

Elke pagina op je site moet een andere meta titel hebben. Dat beveelt Google onder andere aan in de Webmaster Tools. Ik kom nog steeds sites tegen die op elke pagina van hun site dezelfde title hebben. Dat is echt schadelijk voor je posities in Google. Hieronder zie je een screenshot van Google Webmaster Tools met alle problemen die Google geeft over de title tag.

Optimized-Schermafbeelding 2014-11-05 om 11.38.45

Herhaal geen zoekwoorden in de meta titel

Door twee of drie keer je belangrijkste trefwoord te vermelden in de meta titel ga je niet beter scoren. Zo dom is Google niet. Het herhalen van je zoekwoorden in de title tag ziet hij eerder als vorm van spam.

Geef een beschrijving van je webpagina

Idealiter geeft de title tag een goede beschrijving over de inhoud van een webpagina. Dat is wat Google wil. Mijn over mij pagina gaat over het feit dat ik SEO specialist ben. Dat zet ik dan ook in de title tag.

Schermafbeelding 2014-11-13 om 10_opt

Schrijf een title tag die geschikt is voor CTR

Gebruikers klikken vanuit de zoekresultaten eerder op een title tag die ze aanspreekt. Dus: maak er een mooie zin van. Zoals je wellicht wel weet is CTR (waarschijnlijk) een ranking factor in Google dus de doorklik naar een mooie title tag levert je uiteindelijk hogere posities op.

Wil je meer weten over het schrijven voor Google? ‪Missen jouw meta descriptions deze onderdelen?

Wil je meer weten over links en anchor tekst? Anchor tekst voor Google succes

Of wil je een aantal SEO tips? 11 tips om je SEO te verbeteren

The post 10 Tips om een title tag te schrijven voor SEO (update 2017) appeared first on | Qonvert.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 41