Google is de laatste tijd dwingend bezig op het gebied van mobiel.
Ze willen dat je een responsive (of mobiele) website hebt. Heb je dat niet, dan is dat nadelig voor je score in Google.
Zo ver is het inmiddels.
Wat is een responsive website?
Een responsive website is een site die automatisch schaalt naar de grootte van het scherm. Dat kan een laptop, een smartphone of een tablet zijn. Bekijk mijn website maar eens op een smartphone. Die ziet er anders uit dan op een desktop. Zie hieronder:
Waarom vindt Google mobiel belangrijk?
7,4 miljoen Nederlanders hebben een tablet en ruim 9 miljoen hebben een smartphone. Het aantal tablets en smartphones in Nederland stabiliseert.
Maar het aantal mobiele zoekopdrachten in Google neemt nog steeds toe.
Begin 2015 overschrijden ze zelfs het aantal zoekopdrachten van de desktop. Dat vertelde iemand van Google laatst op Search Marketing Thursday. Ze kunnen dus niet anders dan actie ondernemen.
Google heeft al eerder bevestigd dat ze websites afstraffen die niet geschikt zijn voor mobiel (smartphone of tablet).
Een aantal weken geleden meldde Google zelfs dat ze een mobile friendly-label gaan uitrollen. Websites die mobiel vriendelijk zijn krijgen zo’n label in de zoekresultaten. Dat ziet er als volgt uit:
Met ingang van vorige week is het mobiel vriendelijke label ook zichtbaar in Nederland. Kijk maar:
In Nederland hebben ze voor de tekst Voor mobiel gekozen. De reden waarom weet ik niet. Misschien dat de tekst mobiel vriendelijk teveel schermruimte in beslag neemt, of dat ze het woord mobiel vriendelijk een stom woord vinden.
Wat heeft zo’n label voor consequenties?
Als jouw website bijvoorbeeld op 1 staat en niemand klikt erop omdat je niet zo’n label hebt, dan heb je vette pech. Dan verlies je traffic en business.
Hoe kun je checken of je een mobile-friendly label hebt?
Dat doe je in de Google Mobile Friendly Tool. Die tool werkt simpel. Je voert de URL van je site in en dan krijg je meteen antwoord.
Dat ziet er zo uit:
Of zo, als je niet voldoet:
Het nadeel van de tool is dat je hem per pagina moet bekijken.
Dus als je een site hebt met meer dan 1000 pagina’s dan heb je een probleem
Neem dan een steekproef.
Bijvoorbeeld je homepage, je blogpagina, een blogartikel en een gewone pagina. Bij een webshop neem je een categorypagina en een productpagina. Al die pagina’s controleer je in de tool.
Als je mobiel vriendelijk bent dan is alles ok. Ga iets leukers doen. Als je niet mobiel vriendelijk bent pas dan zo snel mogelijk de aanbevelingen toe.
Zo maak je je website klaar voor mobiel en Google
- Gebruik geen Flash op je site.
- Zorg dat je teksten leesbaar zijn zonder dat je lezer ze hoeft in te zoomen. Je kent dat wel: je klikt op je mobieltje op een site en de tekst is onleesbaar omdat de letters te klein zijn. Na het uitvergroten flikkert je tekst alle kanten op en wordt lezen erg irritant.
- Je content mag dus niet horizontaal scrollbaar zijn. De site moet in het beeldscherm van je apparaat passen.
- Linkjes en buttons mogen niet te dicht bij elkaar staan. Gebruikers moeten ze makkelijk aan kunnen tikken zonder dat ze per ongeluk een ander linkje of button aantikken.
- Zorg dat de viewport tag is geïnstalleerd. Met een viewport wordt bepaald hoe een webpagina wordt weergegeven op een mobiel apparaat. Zonder viewport is je de webpagina op je mobiel hetzelfde als op een desktop. En dat wil je niet.
- Zorg dat je webpagina’s snel zijn en dat de plaatjes op je pagina’s snel laden.
- Installeer Google Webmaster Tools. Hier vind je de optie “Fetchen als Google” wat betekent dat jij de mobiele site te zien krijgt zoals Google hem ziet. Ook geven zij hier allerlei tips om je (responsive) site beter te maken.
Mocht dat abracadabra zijn, praat dan met je webbouwer.
The post Hoe maak je je website klaar voor mobiel en SEO? appeared first on | Qonvert.