Quantcast
Channel:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 41

11 tips om je SEO te verbeteren

$
0
0

Je denkt nu vast: weer een artikel met SEO tips. “Pfff die heb ik al genoeg gezien.“

Ik doe het toch. Ik gooi nog zo’n artikeltje de lucht in. Waarom? Omdat ik bij onderstaande tips nog een paar wenkbrauwen zag fronzen de afgelopen weken.

Het is belangrijk dat als je ergens vastloopt, dat je weer terugkeert naar de basis. Dit artikel is de basis.

Hier gaan we.

Stem je beleid niet af op de aantallen van de Google Adwords Keyword Planner

De Google Adwords Keyword Planner is een product van Google Adwords dat je allerlei suggesties en aantallen geeft voor zoekwoorden. Dat ziet er als volgt uit.

Zoekwoordplanner__Google_AdWords

De zoekwoordaantallen die hier staan kloppen voor geen meter.

Stem alsjeblieft niet je hele zoekwoordenbeleid af op de aantallen van de Google Adwords Keyword Planner. De aantallen zijn slechts indicatief. Kijk wel naar de suggesties voor zoekwoorden.

Welke tools zijn dan ok? Ik ben zelf fan van Semrush maar dat is een betaalde tool. Gratis zoekwoordenproducten zijn de volgende: ubersuggest.org, Topsy en keywordtool.io.

Zet je websiteverkeer terug

Ik bedoel hiermee: zet je websiteverkeer in Google Analytics eens terug van bijvoorbeeld 2009 tot nu. Dan zie je precies hoe het verloop van je websitebezoek was de afgelopen jaren. Google Analytics is een programma waarmee je je websitebezoekers bijhoudt zodat je hierover slimme beslissingen kunt maken.

Om je een voorbeeld te geven. Als je onderstaand verloop ziet dan weet je dat je actie moet ondernemen. Neem dan contact op met je SEO specialist.

Google_Analytics_terugzetten

Je hebt tekst nodig om te scoren in Google

Tekst op je pagina is nog steeds een belangrijk element om te scoren in Google. In 2014 kreeg ik de vraag van 123toilet waarom zij niet hoger dan positie 9 scoorden op het zoekwoord “Groothandel schoonmaakartikelen”.

Ik adviseerde ze om tekst op de pagina te plaatsen die gaat over het onderwerp “Groothandel schoonmaakartikelen”. Dat deden zij en meteen stegen zij naar positie 4 in Google.

Dit is de tekst die er nu staat.

Woorden op een pagina zijn nodig voor SEO

Zoals je ziet is de tekst geschreven voor Google. Op zich voegt hij niks toe aan de gebruikerservaring. Maar hij schaadt hem naar mijn mening ook niet. Maak voor jezelf de afweging wat je belangrijker vindt: hoger scoren in Google of de gebruikerservaring verbeteren. De keuze is aan jou…

Niet alle zoekwoorden zijn verdwenen uit Google Analytics

Een paar weken geleden merkte ik dat in Google Analytics de zoekwoorden uit organisch verkeer niet meer zichtbaar zijn. Er is echter nog 1 manier om in Google Analytics je zoekwoorden te zien.

Dat doe je zo:

  • Je vindt je organische verkeer in Google Analytics onder Acquisitie >> Alle verkeer >> Bron/Medium. Zo lijkt het alsof je zoekwoorden zijn verdwenen.
  • Maar als je van “Bron Medium” naar “Zoekwoord” gaat dan zie je gelukkig nog een paar zoekwoorden waarop mensen je site binnenkomen.

Zoekwoorden Google Analytics

In Google Webmaster Tools vind je alle zoekwoorden voor je site. Heb je geen Google Webmaster Tools? Installeer het dan, het is echt een fijn programma.

Kijk uit met tags & tag clouds op blogs

In WordPress en andere content management systemen is het mogelijk om je artikelen te taggen. Blogartikelen onderverdelen in tags is een groot risico. Waarom?

Dat creëert namelijk een duplicate content probleem. Duplicate content binnen je website betekent dat er op veel URLs dezelfde content staat. Als je dat overmatig doet kan het zijn dat Google in de war raakt en dat je verkeer daalt.

Oplossingen hiervoor zijn de volgende:

  • Alle tags verwijderen. Je blog is per slot van rekening al onderverdeeld in categorieën.
  • Alle tags op noindex-follow zetten. Noindex follow is een stukje code dat zorgt dat je tags niet worden geïndexeerd in Google. In Wordpress kun je makkelijk zelf je tags op noindex follow zetten.
  • Werken met canonical of canonieke tags. Wat dat zijn en hoe die werken vind je hier.

Kwalitatieve links zijn belangrijk

Kwalitatieve links naar een website tellen zwaar mee om hoog te scoren in Google. Het is dus belangrijk om links naar je website te vergaren. Hoe je dat doet vind je hier.

Zonder links naar je pagina’s scoren ze slecht tot helemaal niet in Google. Het is mogelijk om 50 stukken op je site te hebben zonder dat het ook maar 1 bezoeker oplevert.

Content is ook belangrijk. Toch?

Naast links zijn andere dingen in 2015 ook belangrijk zijn om een site te laten ranken. Dat is bijvoorbeeld content. Ik illustreer met een simpel voorbeeld waarom.

Een klant van me had een website met maar 150 – 200 woorden per pagina en zijn websiteverkeer holde achteruit. Hij had veel en goede links dus daar lag het niet aan. Toen hij de afname in traffic constateerde nam hij meteen contact met mij op.

Wat wij hebben gedaan om zijn probleem op te lossen is het volgende.

Wij hebben zijn belangrijkste pagina’s voorzien van meer en betere tekst. Ook hebben we meer foto’s en links naar andere pagina’s geplaatst. Daarnaast hebben wij ongeveer 60% van zijn pagina’s verwijderd en 301-‘geredirect’.

Dat resulteerde in een traffictoename van 70% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet in Google Analytics.

Organisch verkeer Google Analytics

Zorg ervoor dat je pagina’s schrijft voor lezers. Het liefst goede pagina’s zodat mensen geïnteresseerd raken en van je willen kopen.

Als je goede content maakt komen de links dan vanzelf?

Laatst hoorde ik van een ‘SEO-er’: “Wij doen niet aan linkbuilding, wij maken gewoon goede content. Dan komen de links vanzelf.”

Ik krijg daar jeuk van.

Je gaat ook niet met je winkel op de hei zitten onder het mom van “wij hebben goede producten dus de mensen komen toch wel naar ons toe.”

Links komen niet vanzelf. Tenminste, als je daar vanuit gaat, dan gaat het proces wel erg langzaam. Vraag om links, regel ze of promoot je content. Dat zal je links, hogere posities en meer traffic opleveren.

Werkt anchor tekst nog?

Anchortekst is de tekst van een link. Anchortekst wordt door Google gebruikt om de relevantie van de linkende pagina te bepalen. Als jij linkt met de anchortekst “Personal trainer Amsterdam” dan is het voor Google duidelijk dat de verwijzende pagina over dat onderwerp gaat.

Geoptimaliseerde anchortekst werkt goed om zoekwoorden omhoog te duwen in Google. De link met anchortekst “Personal trainer Amsterdam” zal de verwijzende pagina makkelijker laten scoren op “Personal trainer Amsterdam”.

Een aantal weken geleden heb ik een redelijk concurrerend lokaal zoekwoord van positie 10 naar positie 5 in Google gekregen. Dat gebeurde met 1 link met een geoptimaliseerde anchor tekst van een startpagina.

Het is wel een SEO trucje dat je voorzichtig moet gebruiken. Hoewel het goed werkt geeft Google ook penalties voor anchor tekst (over)optimalisatie. Kijk dus uit.

Mijn advies voor anchor tekst is: don’t try it at home. Laat het over aan een specialist 🙂

Aan de andere kant is het wel een erg leuke manier om betere posities in Google te krijgen. Ook al is het wat kunstmatig.

Slechte links werken nog. Een testje…

Om te testen of slechte links naar je website werken kun je 2 dingen doen.

  • Je kunt een aantal slechte links naar je site afvuren en kijken of je stijgt in Google.
  • Je kunt ook een aantal slechte links naar je website verwijderen en kijken of je daalt.

Dat laatste heb ik gedaan voor deze pagina https://www.qonvert.com/zoekmachine-optimalisatie-amsterdam/

Ik vond nl. de links die naar deze pagina verwijzen niet goed en ik wilde kijken of ze werkten voor mijn posities in Google. Voor de test begon scoorde ik positie 3 op het zoekwoord “SEO Amsterdam” in Google.nl.

De links kwamen van deze websites af.

  • 2link.be
  • startkabel.nl
  • uwstart.nl
  • allepaginas.nl
  • gerelateerd.nl
  • opzijnbest.nl

Het verwijderen van de links deed ik met de Google Disavow Tool. In deze tool geef je aan Google aan welke links naar je site hij mag negeren.

Zo gezegd zo gedaan.

Na een aantal weken was het resultaat zichtbaar. Ik daalde van positie 3 naar positie 9 op het zoekwoord “SEO Amsterdam” en de pagina genereerde 30% minder traffic.

Het blijkt uit deze test dat bepaalde startpaginaklonen nog steeds werken om (hoge) posities te krijgen. Hoewel je vaak leest dat Google dit soort trucjes doorziet zie je ook dat het nog gewoon werkt.

Wat is mijn advies hier dan? Dat je zelf dit soort dingen kunt testen. Het geeft je een beter inzicht in wat werkt en wat niet.

Moeten je belangrijkste zoekwoorden in de URL staan?

Ik kom regelmatig op het web het advies tegen om keywords in de URL te vermelden. Dat klopt best. Maar het is ook zo dat de URL niet het belangrijkste onderdeel van een pagina is wat betreft zoekwoorden.

Het heeft wel effect maar je pagina scoort ook prima in Google zonder je trefwoorden in de URL. Mijn advies is om er rekening mee te houden maar als het niet lukt dan is er nog geen man over boord.

Voor verdere adviezen over URLs verwijs ik je naar Google.

Meer SEO tips?

Zo schrijf je een title tag voor SEO

Zo schrijf je meta descriptions voor SEO

The post 11 tips om je SEO te verbeteren appeared first on | Qonvert.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 41